h1

Balletjes in Tomatensaus op de wijze van Peter Goossens

30 juli 2010

Het Heksenketeltje

Vandaag ging ik eens balletjes in tomatensaus maken, en neen, niet zo maar gewoon ’n balletje in tomatensaus, het zouden drie sterren balletjes worden à la Peter Goossens … En ik denk, dat ik ’n groot compliment hebt gekregen vandaag, zowel het ventje als het mieke vond mijn ballekes lekkerder dan deze …. Nuja, toch waren ze heel lekker hoor en zeker het proberen waard, maar hou er rekening mee dat je toch vlug ’n uurtje of twee bezig bent met deze bereiding en verschiet niet van de vele ingrediënten die je nodig hebt …
Ingrediënten
Voor de tomatensaus:
25 g boter
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
2 middelgrote wortelen, fijn gesnipperd 
3 teentjes look, fijngesnipperd
3 trostomaten, in stukjes gesneden
1 kl kristalsuiker
20 g bloem
1 takje thijm
1 takje rozemarijn
1 takje oregano
8 blaadjes basilicum
1 blaadje laurier
1 takje dragon 
1 kg tomaten in blik
25 g tomatenconcentraat
1 dl madeira of sherry
Voor de balletjes
1 kg gemengd gehakt (varkens-runds)
2 eieren
1 dl melk
50 gr chapelure
Peper en zout
Boter voor in te bakken
Voor de afwerking van de saus
2 bakjes champignons
Peper en zout
Boter
3 el verse bladpeterselie, fijngesnipperd
Bereidingswijze
Tomatensaus:
Ui, look en wortel goed aanstoven in de boter. Daarna de tomatenpuree toevoegen alsook de verse tomaten, goed doorroeren en bestrooien met de bloem, en de tomaten in blik toevoegen/
Goed kruiden met peper en zout en de suiker toevoegen.
De madeira of de sherry voor 2/3 laten inkoken en onder de saus mengen, de kruiden fijnsnijden en toevoegen aan de saus.
Dan zeker ’n uurtje zachtjes laten pruttelen.
Balletjes
Ondertussen meng je alle ingrediënten voor de balletjes (behalve de boter) onder elkaar en maakt hiervan balletjes ter grote van ’n pingpongbal.
Deze bak je goed aan in de gesmolten boter.  Ze moeten niet helemaal gaar zijn vanbinnen.
Afwerking
De champignons in vier snijden en aanstoven in de boter samen met goed wat peper en zout.
Samen met de balletjes even aan de kant houden.

De saus daarna goed mixen en door ’n puntzeef doen. Ik heb dit goed aangedrukt met de achterkant van ’n pollepel zodat echt alle vocht eruit komt.
Deze saus dan terug overbrengen in de pot, samen met de balletjes en de champignons en nog ’n twintigtal minuten zachtjes laten stoven.
Afwerken met de verse peterselie.

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: