h1

Roodbaars met Beurre-Blanc saus en Kruidenpuree

29 september 2010

Vandaag hebben het ventje en ik samen gekookt.
Ik heb de kruidenpuree gemaakt en hij de vis en de saus.
De vis is gewoon roodbaars gebakken in wat boter en olijfolie en gekruid met peper en zout.
Hierna zal ik wel de recepten geven van de kruidenpuree en de Beurre Blanc saus.
Kruidenpuree
Ingrediënten
1 kg aardappelen
100 gr roomboter
50 cl melk
Peper, zout en nootmuskaat
1 bussel ajuinepijpjes
2 el gesnipperde peterselie
2 el gesnipperde bieslook
Bereidingswijze
De ajuinpijpjes in fijne ringetjes snijden en aanstoven in wat boter totdat ze zacht zijn.
De aardappelen gaarkoken in gezouten water.
Afgieten en terug in de kookpot doen.
Hierbij doe je de melk en de boter in kleine stukjes gesneden en dan maak je met ’n puree stamper ’n zachte puree.
Goed bijkruiden met peper, zout en nootmuskaat.
Proeven en dan de kruiden erbij doen en de ajuinpijpjes.
Beurre Blanc Saus
Ingrediënten
1/2 dl droge witte wijn
1/2 dl wittte wijnazijn
1 sjalotje heel fijn gesnipperd
3 el room
250 gr zeer koude roomboter in blokjes gesneden
Vers gemalen peper, zout en ’n scheutje citroen.
Bereidingswijze
Laat in ’n sauspannetje de witte wijn, de wijnazijn en 2 el fijngehakte sjalot tot +/- 2 el eetlepels vocht laten reduceren.
Haal het pannetje van het vuur en klop er direct ’n drietal blokjes boter door.
Zet het pannetje op ’n zacht vuurtje en voeg er de room aan toe.
Klop er met de garde één voor één de klontjes boter door. Elk stukje boter moet helemaal gesmolten zijn voordat het andere wordt toegevoegd.
De boter zal de saus mooi binden tot ’n dikke glazende saus.
Haal het pannetje wel nu en dan van het vuur, ondertussen wel blijven kloppen.
Als alle boter is opgenomen heb je ’n volle, gladde, romige saus.
Breng goed op smaak met de versgemalen peper, het zout en ’n goed scheutje citroen.

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: